În care se ţine sfat, se străbat întinderi pustii, se ajunge la Poienile de Sus şi lucrurile se arată din nou tare ciudate şi mai ales primejdioase.
Deşi în acea noapte trebuiau să se odihnească după întâmplările grozave prin care trecuseră, cei trei prieteni se sculară cu noaptea în cap. Simţeau foarte bine că, deşi primejdia cea mai apropiată trecuse, lucrurile erau încă tulburi. Noaptea era rece şi luminoasă, luna oglindindu‑şi razele în miliardele de fulgi adunaţi în zăpadă. Pe stânci şi pe ziduri, ca şi pe coaja copacilor dinspre miazăzi se formaseră coji de gheaţă, care sclipeau rece în razele lunii. Cu siguranţă, era multă frumuseţe în jur. Dar ei nu se puteau bucura de ea. Simţeau foarte bine că în Pădurea cea Mare Întunericul îşi aduna alte puteri care să le vină pe urme şi să‑i distrugă, punând stăpânire pe fluierele celor nouă blesteme. Şi, de asemenea, văzuseră privirile oştenilor şi le înţeleseseră. Aceşti oameni altfel curajoşi se temeau de prezenţa lor, aducătoare de primejdii cumplite şi nenorociri.
Dar pe unde să plece?
– De fapt, de ce n‑am merge pe Drumul Trecătorii? – se întrebă Mitu. Doar am mai mers noi pe zăpadă şi altă dată.
Surdul dădu să‑i zică ceva ori să‑l mustre, dar Mitu nu‑i dădu timp să vorbească.
– Ştiu, se vorbeşte de prăvăliri de stânci şi zăpadă, de căderi de brazi, de…
– De balaurii de gheaţă, nu se lăsă oprit Surdul.
O clipă tăcu şi Mitu.
Balaurii de gheaţă erau una dintre făpturile ce apăreau în poveştile despre iernile Pădurii celei Mari.
Se spunea că aceste făpturi ciudate, despre a căror alcătuire nu se ştia nimic, trăiesc doar pe piscurile pururi îngheţate ale Munţilor Albi. De acolo nu coboară decât iarna şi numai până în munţii şi codrii din jurul Munţilor Albi, temându‑se de venirea neaşteptată a vreunui vânt călduţ sau a vreunei zile însorite. Căci balaurii de gheaţă nu suferă nici cea mai mică încălzire, care este pentru ei o mare primejdie. Ei sunt însă regii frigului, planând cu aripile lor alb‑cenuşii peste tot ceea ce este îngheţat şi bucurându‑se de ger ca de cea mai bună vreme. Nu s‑a văzut să aibă răsuflare şi nici nu varsă vreodată foc. Dar şi în aripi şi în gheare au ţepuşe lungi de gheaţă mai ucigătoare decât săbiile. Şi le folosesc împotriva tuturor făpturilor şi lucrurilor calde, pe care le atacă fără şovăire de îndată ce le simt, ca pe nişte duşmani de moarte.
Se spunea că balaurii de gheaţă sunt una din pricinile de căpătâi pentru care iarna Drumul Trecătorii se închide. Se înţelege, alături de zăpezile mai înalte decât omul şi de celelalte „bunătăţi” ale iernii şi Pădurii celei Mari.
– Da, făcu Mitu, balaurii de gheaţă. Ce‑i cu ei? Te pomeneşti că ţi‑o fi frică?
– Auzi, Mitule, cum nu gândeşti, cum o dai cu frica. Ai auzit şi tu că omul trebuie să fie cugetat, să facă şi el lucrurile cu cap, cu înţelepciune, nu aşa, ca măgarul care fuge după ciulini?
– Cum?! – făcu Mitu furios. Vrei să spui că eu fac lucrurile ca măgarul?
Surdul începu să râdă.
– Dacă te simţi cu musca pe căciulă, cine‑s eu să te contrazic? Dar nu vorbeam de ce faci tu de obicei, ci de cum trebuie să gândim fiecare lucru.
– Adevărul e, le întrerupse cearta cu vocea sa liniştită Dan, adevărul e că trebuie să ne gândim şi la aceşti balauri. Şi trebuie să ne gândim şi la celelalte primejdii care ne pot aştepta pe cale. Până la urmă, Mitule, tu eşti cel care ai dat dovadă de chibzuinţă când voiam noi să urcăm pe Cogaion…
Mitu, măgulit de amintire, se linişti pe dată.
– Şi ce vrei să facem, Surdule – grăi el cu glas domolit – să stăm aici până la primăvară?
– Ei! Cum să vreau aşa ceva? Abia aştept să ieşim de aici.
Mitu tresări.
– Auziţi?! – spuse el.
Şi cei doi prieteni ciuliră urechile să audă ce auzea Mitu.
– Mi‑a venit o idee.
Cei doi începură să râdă.
Mitu, se înţelege, se supără.
– De ce râdeţi, ce, mie nu‑mi pot veni idei!?
După cum era de aşteptat, Surdul şi Dan râseră şi mai bine, mai ales că Mitu luase o faţă bosumflată ca de copil mic. De fapt acesta ştia foarte bine de ce râd prietenii lui, şi chiar asta dorise. De multă vreme nu mai râseseră cu adevărat. Când se domoliră, continuă:
– În faţă, avem Drumul Trecătorii, închis de iarnă. Să ne întoarcem, nici nu poate fi vorba. Înspre răsărit sunt Munţii Modrului şi Munţii Albi, cu dacii şi celelalte ameninţări ale Pădurii şi iernii. Dar în apus?
Cei doi prieteni îl priviră cu mirare. Spre apus? Chiar nu se gândiseră! Mitu avea într‑adevăr o idee pe cinste.
– Ia să‑l întrebăm pe căpitan, hotărî Mitu, ca un om chibzuit ce era.
*
Căpitanul le povesti despre Poienile de Sus, ţinutul dinspre apus de Fortul Brazilor. Îi despărţea de acest ţinut, întâi şi întâi, întinderea desişului de brazi.
– De multe ori, le spuse căpitanul, tăiem câte doi trei brazi în rând, că sunt înghesuiţi între ei de nu‑i putem doborî numai câte unul.
Desişul era sporit de brădet şi jnepenişuri, de stâncării şi ape care, sfărâmate de îngrămădirea de pietre şi copaci, curgeau parcă peste tot.
Acest ţinut se întindea până dincolo de primele culmi ale munţilor dinspre apus. Dincolo începea Tărâmul Cerbilor, despre care foarte puţin se ştie.
– Şi dincolo de acest tărâm începe ţinutul Poienilor de Sus – sări nerăbdător Mitu.
Căpitanul îl privi cu mirare:
– … Nu! Tărâmul Cerbilor face parte din Ţinutul sau Ţara Poienilor de Sus. Se zice că tocmai de aceea este stăpânit de cerbi acel tărâm, pentru că este plin de poieni minunate.
– Şi atunci de ce nu este Tărâmul Cerbilor în întregime? – îl tăie Mitu vorba din nou.
– Pentru că dincolo de Tărâmul Cerbilor începe Ţara Zimbrilor.
– Ahaa! – făcu Mitu, dumirit.
Adevărul era că zimbrii şi cerbii nu se înţelegeau bine totdeauna, iar dacă era să aibă tărâmuri sau ţări, era de la sine înţeles să fie diferite.
– Dincolo de Ţara Zimbrilor nu se ştie ce se află, căci nimeni dintre oameni nu s‑a mai întors vreodată de acolo. Chiar şi din Tărâmul Cerbilor foarte puţini s‑au întors de‑a lungul veacurilor. Unul dintre ei a fost marele Novac – adăugă căpitanul.
Mitu dădu din cap, gata să deschidă gura, dar se opri la vreme. Voise să spună „tatăl meu”, dar ceva îl făcu să se răzgândească. De prea multă duşmănie ascunsă avuseseră parte de la intrarea în Pădurea cea Mare, ca să nu ştie că lucrurile spuse prea uşor aduc necazuri. Poate nu era bine să afle toată lumea că Mitu este fiul lui Novac. Până la urmă, dacii credeau că muriseră şi acesta, şi familia lui. Iar dacă ar fi aflat că fiul scăpase… cine ştie ce ar fi fost în stare să facă.
În vreme ce Mitu frământa aceste gânduri, căpitanul vorbea mai departe.
– Cei care s‑au întors din Tărâmul Cerbilor au vorbit despre frumuseţea lui şi despre primejdiile cele mari care pândesc în această frumuseţe.
– Cerbii sunt uriaşi, spuse Dan. Sunt mândri şi iuţi şi se strecoară printre copacii bătrâni pe căi bine cunoscute, doborând orice făptură pe care o întâlnesc. Nu ascultă nici măcar de piticii care se înţeleg altfel cu mai toate animalele. Şi sunt de câteva ori mai mari decât un cerb obişnuit.
– Conducători au, totuşi – sări şi Surdul. Sunt cerbii înstelaţi, care au coarnele luminoase, strălucitoare şi care umblă mai ales noaptea. Dacă te‑au lovit, mori cu siguranţă, chiar dacă rana pare uşoară, căci coarnele sunt otrăvite cu o otravă îngrozitoare. Nici lupii sau urşii nu se apropie de Tărâmul Cerbilor.
Se zice că doar unii râşi se încumetă a ataca cerbii uriaşi. Dar şi ei fug, adăpostindu‑se în înălţimile neatinse ale copacilor, de îndată ce văd lumina cerbilor înstelaţi.
Căpitanul se uita la ei ca şi când le‑ar fi zis „dacă le ştiţi pe toate, de ce mă puneţi să vorbesc degeaba?”
– Toate astea, zise Dan, le ştim şi în Câmpineni. Ceva nou ne poţi spune?
Căpitanul clătină din cap.
– Ce să vă spun? Toate tainele pe care le smulgem Pădurii le spunem mai departe. Nu e de mirare că şi voi, în Câmpineni, aţi auzit de ele. Mai ales că sunteţi cine sunteţi şi aţi trăit şi cu dacii o vreme… Mai curând voi ar trebui să ne puteţi spune lucruri noi.
Şi căpitanul îi privi întrebător, dar şi cu uşurare, ca şi când i s‑ar fi luat o piatră de pe inimă.
Dan înţelese imediat despre ce era vorba şi se hotărî să fie sincer pe deplin. De fapt, toţi duşmanii ştiau despre ce era vorba. Meritau şi oamenii să ştie câte ceva.
– Căpitane, ceea ce se întâmplă acum este taină. Purtăm la noi ceva foarte primejdios, care ar da întunericului forţe de distrugere aproape de necrezut. De aceea nu putem să mai stăm. Ei ne urmăresc pe noi, aşa că, odată plecaţi, nu veţi mai avea necazuri… mai multe ca de obicei.
Căpitanul zâmbi uşor. Şi faţa lui aspră păru o clipă copilăroasă.
– Într‑adevăr, spuse el, ne‑am cam obişnuit cu tulburările.
– Dincolo de părţile necunoscute ale Poienilor de Sus, întrebă Mitu, se ştie ce este?
Căpitanul şovăi o clipă, îngândurat.
– Drept să vă spun, chiar şi despre acel ţinut necunoscut umblă totuşi nişte vorbe ciudate. Se spune că oricine trece prin el înnebuneşte. Sau cel puţin aşa a spus odată un pitic ce a poposit câteva ore la noi la fort.
Surdul vorbi şi el, luminat de o idee.
– Căpitane, cum se face că din toate făpturile Pădurii celei Mari piticii sunt singurii primiţi în forturi peste tot?
Căpitanul se miră puţin.
– Nu ştiu. Nu m‑am gândit niciodată. Dar… aşa a fost totdeauna.
– Bine, făcu Dan, privindu‑l supărat pe Surdul. Dar dincolo de locul acela, unde se înnebuneşte, ce este?
– Ce să fie? Pădurea cea Mare. Mai mult nu ştiu.
*
Nu doar cei trei lucraseră pentru a porni la drum. Îi ajutaseră şi cei din fort, care ştiau prea bine că, deşi primejdia venise la ei din pricina celor trei, tot aceştia fuseseră cei care îi salvaseră. Şi mai ştiau şi lupta pe care aceştia o dădeau împotriva Întunericului, luptă în care şi ei, ostaşii Drumului Trecătorii, se aflau de aceeaşi parte.
În atelierul fortului se făuriseră, după cum ceruseră cei trei, cârlige de mai multe feluri, piroane lungi şi groase cu inele în loc de floare, gheare pentru gheaţă (pentru încălţăminte) şi altele asemenea. Mai primiseră cei trei şi felurite alte lucruri de care aveau trebuinţă, cum erau frânghiile, săgeţile, mâncarea de drum lung ş.a.m.d. (Mâncarea de drum lung însemna câte un sac plin cu tot felul de bunătăţi, de la slănină afumată la cârnaţi uscaţi, de la nuci şi alune la un burduf cu miere).
Multă vreme cei trei s‑au sfătuit ce şi cum să facă pentru a putea răzbate până sus. Ştiau că nici vara nu se puteau tăia copacii spre a se face cărare către înălţimi. Deci iarna nici gând să răzbeşti în acest fel. Izvoarele zdrobite între stânci şi trunchiuri, ascunse sub pojghiţe de gheaţă ce se puteau rupe oricând, iar nu puteau fi uitate. Ca urmare, caii trebuiau lăsaţi în urmă.
Mitu privea cu mare durere către Nor.
– Cum să te las eu pe tine, frăţioare, aici? – se tânguia el.
Prietenii l‑ar fi luat în râs, dar prea îi era sinceră durerea.
– Lasă, îl linişti căpitanul. Vom avea grijă de el, iar în primăvară îl trimitem fie în Derala, fie în Câmpineni, după cum porunciţi. Şi îl puteţi găsi acolo când vreţi.
– Numai să mai trăim până în primăvară, zise cu jumătate de glas Mitu.
– Atunci chiar e mai bine, Mitule, să‑l laşi aici – sări Surdul. Că poate trăieşte mai mult ca noi.
Şi cei trei râseră scurt.
Ostaşii nu prea simţeau nimic hazliu în vorbele lor. Cerul plumburiu se întuneca tot mai mult, iar dinspre Munţii Albi se răspândea o negură tot mai deasă.
Urma să vină Nemira, iar a te prinde Nemira în afara fortului era moarte sigură. Se spunea că odată şi în Fortul Brazilor muriseră, din pricina Nemirei, aproape toţi ostaşii. Iar cei trei voiau să plece pe aşa vreme!
Prietenii ştiau de Nemira. Auziseră încă din pruncie de viforul teribil ce se năpustea asupra lumii din adâncuri neştiute, cu valuri de zăpadă şi ger. Şi Câmpinenii erau loviţi uneori de Nemira, iar unele sate fuseseră cu totul înghiţite de zăpadă şi ger în asemenea încercări.
Dar cei trei ştiau şi că primejdii şi mai mari decât Nemira începeau să se apropie. Şi dacă le dădeau timp să se adune şi să atace, nu exista, cu adevărat, nicio scăpare.
Aşa că trebuia să plece la drum.
*
In acea dimineaţă cei trei plecară cu mult înainte de prima geană de lumină. Nu‑i vorbă, aceasta apărea foarte târziu, dar nici măcar schimbul de dimineaţă nu apucaseră să‑l facă oştenii. Îndeobşte nici poarta nu s‑ar fi deschis la un asemenea ceas, dar cei trei erau nişte eroi adevăraţi, aşa cum ştiau toţi. Iar pe eroi nu se cuvine să‑i refuzi, mai ales dacă e bine să plece cât mai repede, spre folosul tuturor.
Păşeau cu spor, cu tălpicile din lemn bine lustruit şi ceruit, pe zăpada întărită.
Înainte chiar ca însuşi căpitanul fortului să afle că deja plecaseră, ei se topiseră pe Drumul Trecătorii, către un loc pe care – văzându‑l din turnul lor – îl socotiseră potrivit.
Era un dâmb de piatră şi praf în timpul verii, iar acum o movilă mare albită de zăpadă, în partea Drumului dinspre Munţii Modrului. Se suiră până în vârful dâmbului. Surdul trase o săgeată de fier, din cea cu inel în coadă, în cel mai îndepărtat brad pe care îl puteau vedea prin noapte către Poienile de Sus. Lipiţi unul de altul şi toţi de pietre, în întunericul ce încă domnea, brazii păreau acolo aproape ca o pătură neguroasă aşternută pe stâncile frământate ale munţilor. O sfoară subţire, trecută prin coada săgeţii, fu schimbată cu grijă cu o frânghie adevărată. Iar Dan, ca cel mai subţire, fu primul care se strecură printre crengile pline de zăpadă şi răşină.
Fu urmat de tot calabalâcul pe care îl pregătiseră, iar apoi şi de ceilalţi doi prieteni.
Se treziră astfel cu desagii agăţaţi de cioturile vechilor ramuri, sprijiniţi cu un picior de brazi şi cu celălalt de muntele îngheţat. Întunericul se dovedi acum un mare duşman, căci îi împiedica să vadă unde ar fi putut trage următoarea săgeată. Fără a aştepta însă vreo sfătuire, Mitu se strecură printre cioturi de piatră şi lemn, pornind spre înălţimi cu sfoara cea subţire legată de mijloc. Deşi urcuşul era greu, se mişca uşurel, abia auzit de prietenii săi, cu toată liniştea nopţii târzii.
Apoi prinse de undeva un cârlig, trecu sfoara prin el şi trase, aducând până la sine frânghia. Prietenii îl urmară cu tot calabalâcul. Apoi urcă Surdul către înălţimi, după el Dan, şi iar Mitu, şi iar Surdul şi iar Dan…
Întunericul se preschimbase în penumbră când cei trei ajunseră sus. Culmea era tăioasă ca o lamă din piatră. De fapt nu era o culme, ci un şir de culmi ascuţite, sfârtecate pe alocuri de râpe adânci, prăpăstioase, în care brazi mai mici sau mai mari se agăţau de piatră cu disperare.
În jos, spre Drumul Trecătorii şi spre Câmpineni, în aburul de lumină ce prindea a schimba noaptea în dimineaţă timpurie, se vedea umbra Fortului Brazilor şi a câtorva fumuri înălţându‑se din el. Şi, cu toate că ziua încă întârzia – ba la poalele muntelui era încă noapte în lege – cei trei desluşiră liniile munţilor dacilor, ba chiar şi arcuirea întunecată şi foarte, foarte îndepărtată a Tăişului Danului.
Niciunul din ei nu spuse nimic, dar toţi oftară deodată, amintindu‑şi de nenumăratele aventuri prin care trecuseră.
– Hai că avem treabă! – se aspri dintr‑o dată Surdul.
Întoarseră spatele Drumului Trecătorii.
*
Calea se dovedi foarte grea.
Deşi nicio vietate nu se arătă spre a le face necazuri, stâncile tăioase, zăpada înşelătoare, lunecuşul şi amăgirile gheţii erau destulă stavilă, cu toate că trecuseră de marele perete al brazilor. Sau aşa crezuseră. Căci după câteva ceasuri de mers văzură că ajunseseră în marginea unei văi abrupte, dincolo de care o culme şi mai înaltă se sumeţea către ceruri. Iar pe amândoi pereţii văii, aceiaşi brazi ca şi pe Drumul Trecătorii.
După ce coborâră şi urcară, întâlniră aceleaşi muchii tăioase de piatră, aceleaşi vârfuri ascuţite de stâncă, aceleaşi capcane ale zăpezii şi gheţii. Iar dincolo de ele, altă vale, urmată de o culme şi mai înaltă.
Şi încercarea se repetă de mai multe ori, încât îi pierdură şirul.
Deşi au mers aşa trei zile şi trei nopţi fără oprire, nu izbutiră să iasă într‑un loc mai cumsecade, mai apropiat de ceea ce ştiau că ar trebui să fie Poienile de Sus.
Şi dacă umbrele Întunericului pe care le simţiseră crescând înspre Fortul Brazilor se topiseră acum în depărtări, în schimb ameninţarea Nemirei creştea tot mai mult şi mai mult.
De la o vreme însă, intraseră chiar în norii neguroşi ai înălţimilor.
Fulgi şi ace de gheaţă se învârteau împrejurul lor în valuri şi vârtejuri. Aproape nu puteau ţine ochii deschişi, iar mersul le era tot mai încet.
Dar după câteva ceasuri ieşiră dintre nori, coborând o vale care, deşi tot abruptă, putea fi străbătută în picioare (nu târâş).
– Fraţilor, se bucură Mitu, cred că am ieşit în Poienile de Sus.
Chiar aşa şi era.
Deşi ninsoarea începuse groasă, urmele uriaşe ale cerbilor puteau fi desluşite în zăpadă.
Cei trei folosiră din nou arcul de fildeş, pentru a urca până sus de tot într‑un brad bătrân. De aici, tot cu ajutorul arcului, trecură în altul şi tot aşa. Alegeau brazi cât mai apropiaţi, pentru ca ultimul dintre ei să poată scoate săgeata de fier atunci când se lăsa pe frânghie într‑o balansare primejdioasă. Nu de alta, dar nu aveau de unde să facă rost de alte şi alte asemenea săgeţi.
Au mers aşa câteva zile, folosindu‑se de ninsoare ca să se ascundă şi mai bine. De câteva ori au văzut cerbii cei mari care, singuri sau în cârduri, se strecurau printre brazi. Erau, într‑adevăr, de necrezut de mari, cât zimbrii sau bourii din Câmpineni. Coarnele păreau ramuri bătrâne, iar puterea lor era uimitoare. Văzuseră o dată cum unui cerb mai tânăr i se încurcaseră coarnele în crengile unui brad încă tânăr. Ca să scape, acesta dădu atât de tare din cap, încât smulsese bradul din rădăcini, rupându‑i apoi, din următoarele mişcări, crengile.
Cei trei se bazau pe îndemânarea lor spre a doborî asemenea făpturi uriaşe, dar nu ar fi vrut să fie siliţi să o facă.
Într‑o zi însă, norocul păru a li se sfârşi. Un cerb simţi ceva, privi în sus şi îi văzu. Boncăluitul său păru un urlet supraomenesc şi zgudui Pădurea.
Curând alte urlete îngrozitoare răsunară dimprejur, odată cu tropote grăbite: din toate părţile, cârduri peste cârduri de cerbi uriaşi alergau către ei.
– Pregătiţi‑vă, fraţilor, şuieră Mitu, încordând arcul cel mare pe care îl primise de la Surdul.
– Aşteaptă, spuse Dan, prinzându‑l de mână. Aşteaptă.
Prietenii îl priviră cu mirare. Ce era de aşteptat? Cu cât ucideau mai repede cerbii din jur, cu atât se puteau apăra mai bine şi de ceilalţi care se iveau. Dacă aşteptau să vină toţi, iar bradul în care erau era dărâmat… puteau muri.
– Aşteptaţi, repetă Dan.
Un muget şi mai teribil se auzi în apropiere şi toţi cerbii tresăriră. În penumbra Pădurii se ivi o lumină verzuie. Un cerb înstelat se ivi în apropiere. Deşi uriaş, avea o graţie şi o frumuseţe uimitoare. Iar coarnele sale măreţe erau pline de sclipiri verzui, ca şi cum mii de stele de această culoare s‑ar fi prins de ele. După numai câteva clipe se mai ivi un cerb înstelat, dar luminile lui erau roşiatice şi verzi, nu doar de o culoare. Cei doi cerbi înstelaţi priveau către oamenii agăţaţi de crengile bradului, pufnind uşor pe nas. Vălătuci de aburi ieşeau şi din gurile şi nările lor, şi din ale celorlalţi cerbi. Şi, înainte ca cineva să înţeleagă ce se petrece, Dan sări jos. Avea el o iscusinţă cu care uimise din copilărie pe mulţi, de a coborî din copaci cu o iuţeală de necrezut.
Acum stătea înaintea cerbilor înstelaţi şi a celorlalţi cerbi uriaşi, ca o făptură măruntă. Îşi ridică mâinile şi le arătă ceva. Şi, pufnind din nou, cerbii se dădură înapoi. Cerbii înstelaţi mugiră scurt şi cu teamă. Şi în câteva clipe toţi cerbii se topiră în adâncurile Pădurii, tropotind.
– Haideţi jos! – strigă Dan către ei. Cred că e mai uşor pe aici.
Mitu şi Surdul se priviră uimiţi unul pe altul. Şi, se înţelege, coborâră.
– Ce le‑ai arătat, Dane? – nu se lăsa Mitu, în vreme ce mergeau cu greu prin zăpadă.
– Muşchii mei de criţă – râse strâmb Dan, în vreme ce neaua spulberată de vânt îi intra în gură.
Surdul tăcea, îndârjindu‑se în lupta cu viscolul.
Nemira venise peste munţi. Dar aici, în Poienile de Sus, era mult mai blândă decât în părţile mai joase.
– Ce le‑ai arătat, Dane? – întrebă Mitu a zecea sau a cincizecea oară.
– Of, Mitule – făcu Dan. De ce crezi că Surdul nu mă întreabă nimic?
– De mut ce e. Pe lângă că e Surd, e şi mut.
Nimeni nu‑i răspunse la gluma răsuflată. Era oricum prea aspră vremea pentru glume.
– Ce crezi că i‑am arătat? Inelul dat de Roland şi fluierele celor nouă blesteme, bineînţeles. Inelul arată că suntem prieteni ai Pădurii, iar fluierele care‑i rostul nostru pe aici.
Mitu dădu din cap, dar prin învălmăşeala de fulgi gestul se pierdu nevăzut.
*
Nemira se potolise aproape de tot. Zăpada crescuse cam cu un stânjen – adică mai bine de doi metri – şi dacă nu ar fi fost destul de îndesată – adevărată minune! – nici nu s‑ar fi putut umbla.
Aşa însă, mergeau mai departe pe tălpicile din lemn, prin fulgii rari, mari şi frumoşi care cădeau în jurul lor, ca într‑un basm de demult.
– Acum, zise Surdul, e numai bine să stai în casă, la gura sobei. Un vin fiert şi ceva de‑ale gurii pe masă. Şi să spui la poveeeşti…
Era, într‑adevăr, un gând plăcut.
– Lasă, Surdule, zise blând Mitu. O să vină vremea să povesteşti copiilor tăi despre vitejiile pe care le‑ai săvârşit în tinereţe.
– Şi să vină Mitu să‑ţi bea vinul – se băgă Dan.
Râseră.
– De ce nu, Dane? spuse Mitu. Crezi că o să aibă pagubă Surdul dacă i‑l beau?
– La vin nu, dar la urechi… – aminti Dan de vorbăria ce îl însoţea îndeobşte pe Mitu.
Râseră iar.
Dan simţi o strângere de inimă şi se opri chiar la poala pădurii, unde începea o altă poiană (erau nenumărate). Fără să se gândească, se opriră şi ceilalţi.
– Ce s‑a întâmplat?
Dan privea încruntat în jur: totul era alb, luminos, frumos, plin de pace. Nici măcar urmele cerbilor mari nu se vedeau.
– Fraţilor, unde suntem noi acum?
Îl priviră cu mirare:
– În Poienile de Sus.
– Şi Poienile de Sus unde sunt?
– Cum unde?! În Pădurea cea Mare.
Dan nu mai spuse nimic, ci se uită la ei, parcă aşteptând un răspuns.
– Ce este?! – făcură ei şi mai miraţi.
– Măi fraţilor, voi aţi auzit ce‑aţi spus? Suntem în Pădurea cea Mare!
– Şi!?! – făcură ei şi mai uimiţi.
Dan tăcu o clipă.
– Vi se pare firesc să fie atâta linişte în Pădurea cea Mare?
Surdul şi Mitu se holbară la el o clipă, apoi unul la altul. Apoi se uitară în jur: totul era alb, luminos, frumos, plin de pace. Nici măcar urmele cerbilor mari nu se vedeau. Şi, de fapt, nicio urmă de făptură, în afară de ei şi de copacii plini de zăpadă. Dintr‑o dată, simţiră că le ţiuie urechile de liniştea Pădurii. Şi ştiură că Dan are dreptate. Ceva nu era cum trebuie. Parcă nici n‑ar fi fost în Pădurea cea Mare. Şi totuşi ştiau foarte bine că sunt acolo.
– S‑a schimbat ceva… – zise Mitu.
– Sau se schimbă… – încuviinţă Surdul.
Mai tăcură o vreme, privind în jur.
Apoi Dan rupse tăcerea:
– Cât am stat noi la Fortul Brazilor?
– Câteva zile – se repezi Mitu.
– Nu vi se pare că a fost mai mult?
Cei doi se gândiră. Şi îşi dădură seama, cu mirare, că într‑adevăr, parcă stătuseră mai mult la Fortul Brazilor chiar decât la daci. Şi totuşi stătuseră doar câteva zile!
– Ce se întâmplă, Dane? – rupse tăcerea Surdul, aproape cu teamă.
Acesta dădu din umeri:
– Dacă aş şti, ar fi bine. Mi‑e teamă însă că, în vremea în care am ajuns noi la Fortul Brazilor, şi întunericul şi‑a pregătit lucrarea sa împotriva noastră. Ameninţarea pe care o simţeam noi acolo… era doar o parte din planul lui. Poate chiar mai mică decât ce ne aşteaptă aici.
– Aici?
Dan dădu din cap.
– Prea se potrivesc toate: au dispărut şi cerbii mari, nu mai sunt nici alte fiare, Nemira s‑a potolit… Prea multă linişte, fraţilor, prea multă linişte.
Tăcu o clipă, privind cerul cenuşiu, care începea încet a deveni mai albastru, pe măsură ce norii se subţiau şi ninsoarea înceta.
– Şi mai e ceva. Ce căutăm noi aici?
– Păi… mergem spre Derala.
– Pe aici?
– Păi nu e închis Drumul Trecătorii?
– Şi noi mergem acum de‑a lungul Drumului, dar prin munţi?
Mitu dădu să spună că da, apoi însă îşi dădu seama că nu era aşa. De când plecaseră de pe Drumul Trecătorii, merseseră tot spre răsărit. Ori Drumul mergea către nord, nu către răsărit.
– Unde ne afundăm noi aici, fraţilor?
– Să facem cale întoarsă?
Dan zâmbi, dar în zâmbetul său era şi ceva crunt, ca în zâmbetul dacilor.
– Nu e în firea noastră. Mai potrivit ar fi însă a merge către miazănoapte, spre Derala, în loc să o ţinem pe un drum greşit. Însă… cu armele pregătite.
Nici nu mai era nevoie de acest cuvânt.
Înainte ca Dan să fi răspuns, deja Mitu şi Surdul îşi pregătiseră de luptă armele, punând şi strunele în arcuri.
Simţiseră şi ei ameninţarea ce plutea în aerul limpede al iernii. Şi era tot mai frig.
Au mers cu grijă către miazănoapte. Încet, dar sigur, urcau tot mai sus, peste povârnişuri şi văi mărunte. Iar frigul creştea tot mai mult. Până la urmă, poate era firesc să fie aşa. Doar era iarnă. Dar celor trei li se părea că gerul vine de undeva, ca o suflare îngheţată ce se strecura dinadins în aerul munţilor.
Şi, după ce au trecut de o culme cu brazi presăraţi pe ici pe colo, au dat de o privelişte de culmi şi văi pline de zăpadă şi gheaţă. Iar în afară de colţurile de stâncă, niciun brad, niciun jnepen, nici măcar o urmă de viaţă. De aici venea frigul, revărsându‑se peste munţi şi păduri. Şi dintre colţii de piatră şi gheaţă, ca nişte uriaşe păsări din zăpadă, se ridicară trei balauri de gheaţă.
Înainte să se înalţe însă măcar doi stânjeni de la pământ, săgeţile ţâşnind din arcurile celor doi îi şi loviră. Vârfurile de oţel făcură să ţâşnească aşchii de gheaţă. Dar balaurii părură să nici nu simtă aceasta. Mişcările lor erau greoaie, dar pline de putere şi valuri de zăpadă se ridicară în văzduh la bătaia aripilor lor, învăluindu‑i într‑un nor de nea.
Mitu şi Surdul trăgeau săgeată după săgeată, încercând să găsească un loc slab, care să‑i facă să dea înapoi, ori să‑i doboare. Dar balaurii de gheaţă se înălţară, sclipind în lumina posomorâtă ca o prevestire a morţii. Se îndreptau spre ei cu putere, iar depărtarea la care fuseseră la început – aproape de o lungime de săgeată din arcurile cele puternice ale celor doi – scădea foarte iute.
– Veniţi aici! – strigă Dan.
Când se întoarseră, văzură cu uimire că acesta dăduse foc unui pâlc de trei brazi de pe culme. Flăcările se înălţau vâlvătaie, de două ori mai înalte ca brazii, mişcându‑se lacome în adierea vântului. Iar Dan se străduia acum să aprindă alt brad, aflat ceva mai aproape de pâlcul în flăcări.
Balaurii se fereau de flăcări, suflând către cei trei valuri de ger şi aruncând cumva ţurţuri imenşi şi ascuţiţi ca nişte suliţe de un stânjen. Unii dintre ei loviră brazii ce ardeau şi îi rupseră în două, trântindu‑i pe zăpadă, unde continuau să ardă. Aproape fără să gândească, Mitu luă o creangă arzândă, o puse în vârful săgeţii şi trase. Deşi abătută de creangă de la linia ei, săgeata lovi totuşi unul dintre balauri în aripă. Acesta scoase un răcnet puternic, în vreme ce un val de aburi izbucni din locul lovit. Îndată şi Surdul şi Mitu începură să tragă doar cu săgeţi cu foc. Balaurii se îndepărtară dincolo de bătaia săgeţilor. Dan izbutise să mai dea foc la doi brazi.
Deşi lupta durase doar câteva clipe, li se păruseră ani. Culmea era de nerecunoscut. Sute de ţurţuri se înfipseseră în zăpada care, în multe locuri, era înnegrită de fumul focurilor. Unii brazi erau şi ei frânţi de ţurţurii‑suliţă sau de bătaia vijelioasă a aripilor balaurilor de gheaţă.
Liniştea dură însă foarte puţin. Balaurii de gheaţă se înălţară sus, tot mai sus, până când săgeţile nu‑i mai puteau ajunge. Şi de‑acolo începură să arunce o ploaie de ţurţuri peste cei trei.
– Fugiţi! – strigă Mitu.
Deja însă fugeau cu toţii, către pădurea din care porniseră la urcuşul culmii. Fugeau cu un ochi la drum şi cu altul la ţurţurii ce cădeau vijelioşi din înalturi. La câţiva paşi după intrarea în pădure, Dan îi chemă şi se aruncă primul într‑un troian imens, adunat din vreo avalanşă pe valea unui pârâu. Cei doi îl urmară îndată. Mergeau prin zăpadă ca prin mâl, cu câte o cârpă la gură, abia respirând. Se pare că balaurii de gheaţă nu îi mai vedeau, căci aruncau mai departe ţurţurii de gheaţă asupra pădurii în locul unde intraseră cei trei. Curând însă încetară aceasta, căci nu vedeau nicio mişcare, nicio urmă de căldură. Cei trei se opriseră în adâncul troianului, răniţi de stânci şi de bucăţi de gheaţă, obosiţi şi cu lucrurile risipite pe culme şi în pădure.
– Ce‑a fost asta, fraţilor? – întrebă în şoaptă Mitu. Balaurii de gheaţă parcă nu trăiesc decât unde sunt şi vrăjitorii dacilor. De unde au apărut în aceste părţi? Sau nu e adevărat ce se spune despre ei?
– De unde să ştim noi, Mitule? – răspunse supărat Surdul. Crezi că ne‑au spus dacii niscaiva taine despre balaurii de gheaţă sau alte asemenea lucruri? Tu erai mai prieten cu ei decât noi.
Mitu pufni.
– Prieten! Cât de prieten poţi să fi cu dacii? N‑ai văzut cât de ciudaţi sunt? Parcă‑ar fi… – şi şovăi, neştiind cu cine să‑i compare.
Surdul sări să‑l ajute:
– Parcă‑ar fi Mitu!
Începură să râdă toţi trei. Cu toate că era întuneric, iar aerul era umed şi greu, era destul de cald în adâncul troianului. Până la urmă, parcă nu era chiar aşa de rău.
– Măi băieţi, făcu Surdul, să nu adormim aici că ne trezim pe cealaltă lume.
Auziseră şi ei de asemenea întâmplări. Ieşiră cu grijă la lumină. Care lumină? Deja se lăsase noaptea. Stele sclipeau reci pe cerul de gheaţă. Frigul era cumplit. Se strecurară uşor pe culme, mişcându‑se doar când bătea vântul, pentru ca orice sunet pe care l‑ar fi făcut să se piardă sau să se asemene cu mişcarea cetinii. Pe culme, târâş, se apropiară de margine şi priviră către culmile înzăpezite din faţă. Departe, unde fuseseră şi prima oară, se vedeau, mai albi ca zăpada şi uşor sclipind în razele stelelor, balaurii de gheaţă. Coborâră înapoi. Ajunşi în pădure, se sfătuiră ce să facă.
– Dacă în partea asta sunt balauri de gheaţă, înspre răsărit, unde până şi cerbii cei mari dispăruseră, cine ştie ce primejdie pândeşte.
– Oricum, zise Dan, nu e de demnitatea noastră să fugim aşa. Dacă dacii se descurcă într‑un fel cu ei, putem şi noi, în felul nostru.
– Adică?
Şi Dan le spuse la ce se gândise.
Adunară din pădure multă răşină şi aşchii de brad, făcând bulgări mari cât un pepene. Apoi făcură un fel de catapultă, cu frânghiile pe care le aveau. După ce terminară, duseră totul pe culme. Mitu şi Surdul se ascunseră în zăpadă, iar Dan ieşi la vedere, târşindu‑şi piciorul, ca şi cum ar fi fost şchiop ori rănit. Îndată se auzi vuietul aripilor balaurilor de gheaţă. Dan păru să nu‑i bage în seamă, continuându‑şi mersul greoi.
– Acum! – strigă deodată.
Căci, de vreme ce nu simţeau nici o primejdie, balaurii veneau drept spre el. Într‑o clipită Mitu şi Surdul ţâşniră din zăpadă şi aprinseră doi bulgări uriaşi, pe care îi şi aruncară cât ai clipi. Porniţi din catapultă cu mare iuţeală, cei doi bulgări loviră balaurul cel mai din faţă, lipindu‑se de el şi întinzându‑se. Bătaia vântului sporea puterea flăcărilor. Balaurul de gheaţă se răsucea cu disperare, spre a scăpa de focul care‑l distrugea. Apoi se izbi cu mare putere de munte, explodând în mii şi mii de aşchii de gheaţă. Deja alţi bulgări de foc porniseră către al doilea balaur de gheaţă, care avu şi el aceeaşi soartă. Ultimul se înălţă iar, trimiţând de acolo ţurţuri de gheaţă. Şi iar cei trei fugiră spre pădure, ascunzându‑se şi de această dată sub troian. După puţină vreme, ploaia de ţurţuri încetă, iar vâjâitul aripilor balaurului nu se mai auzi. Frigul însă, pe care balaurul îl revărsa mereu, se simţea parcă şi mai puternic. Fără să vorbească între ei, cei trei ştiură că balaurul, prea mare pentru a intra în pădure, se aşezase undeva la marginea ei, pândindu‑i.
Din fericire, ascunseseră câţiva bulgări mari de răşină şi aşchii de brad chiar în troian. Mitu, ca cel mai agil, ieşi primul… şi încremeni! Chiar în faţă, strecurat printre brazi, botul imens al balaurului revărsa ger către intrarea în troian.
– Aici este! – strigă Mitu.
Nu mai era nevoie. Doar desluşindu‑i încremenirea la gura tunelului săpat în troian, ceilalţi înţeleseseră ce vedea şi aprinseseră un bulgăre, ieşind cu el afară. Şi‑l aruncară drept în botul balaurului de gheaţă, tocmai când acesta se străduia să‑şi scoată capul dintre brazi. Urletul fu îngrozitor. Şi abia apucară să se ascundă după un brad voinic înainte ca miile de aşchii în care explodase capul balaurului de gheaţă să se împrăştie pretutindeni.
Liniştea care se lăsă părea altfel. Şi cei trei se odihniră până la ivirea zorilor.
*
Urcau din nou spre culmea pe care îi opriseră o zi şi o noapte balaurii de gheaţă.
– Fraţilor, vorbi, ca de obicei, Mitu. Nu ştiu de ce, dar parcă mai greu am mers de la daci până aici decât de la început la daci. Tare ciudat! Dacă ţinem seamă că am învăţat atâtea şi că s‑ar fi cuvenit să mergem şi mai uşor ca înainte, heiii!, ar fi trebuit să fim deja în Derala.
– Aşa e, Mitule! – fu de acord Surdul. Aşa s‑ar fi cuvenit. Dar noi n‑am ţinut Drumul Trecătorii. Am mers tot prin Pădurea cea Mare. Am zăbovit o grămadă şi la daci, am avut ceva petreceri şi la Fortul Brazilor, iar drumurile de aici numai lesnicioase nu sunt.
– Şi asta‑i adevărat, dar parcă tot nu e cum s‑ar cuveni.
Surdul râse uşor.
– Dacă nu ar fi greu drumul, toţi netoţii l‑ar bate.
– Aşa, zise Dan, nu‑l batem decât noi.
Doar o clipă dură până să‑şi dea seama cei doi de vorba în doi peri şi să izbucnească în hohote de râs.
– Aşa e, Dane! Dintre toţi netoţii, doar noi ne‑am găsit să venim pe aici.
Şi râseră iar. Dar nu mult. Căci pe culme văzură înspre culmile înzăpezite din faţă alţi trei balauri de gheaţă, alături de care se vedeau făpturile, mici de departe, ale unor pâlcuri de urşi uriaşi, albi, şi trupurile şi mai mici a numeroşi ostaşi înarmaţi, înveliţi şi ei în veşminte albe.
– Dacii Munţilor Albi! – şopti Surdul cu teamă.
<CAPITOLUL XI CAPITOLUL XIII>